ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ : РАБОТНИК В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЕ
Професия: Работник в заведенията за хранене и развлечение
Специалности:
Степен на професионална квалификация – I степен |
![]() |
Срок на обучение: 300 учебни часа (80 учебни часа часа теория и 220 учебни часа практика)
Форма на обучение: дневна, вечерна, съботно-неделна, индивидуална и дистанционна форма
Организационна форма: Квалификационен курс
Учебният план, входящите изисквания и процесът на обучението са съобразени с изискванията на Държавните образователни стандарти (ДОС), Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) и Рамкова програма “A” за професионално обучение.
Лицата, придобили първа степен на професионална квалификация по професията “Работник в заведенията за хранене и развлечение” отговарят за приемането на хранителни продукти в заведението, съхранението на хранителни продукти и полуфабрикати, извършва предварителна подготовка на хранителните продукти, и подготвя полуфабрикати в съответствие с поставените задачи, подрежда и почиства производствени и складови помещения и др.
Образователният курс завършва с държавни изпити по теория и практика на професията. Изпитите се провеждат по Национални изпитни програми в съответствие с Държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии.
Успешно положилите изпитите получават Свидетелство за професионална квалификация, съгласно чл. 38, ал. 2 на ЗПОО.