ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ : СЕРВИТЬОР-БАРМАН
Професия: Сервитьор-барман
Специалности: Обслужване на заведения в общественото хранене Степен на професионална квалификация – II степен |
![]() |
Срок на обучение: 660 учебни часа (252 учебни часа часа теория и 408 учебни часа практика)
Форма на обучение: дневна, вечерна, съботно-неделна, индивидуална и дистанционна форма
Организационна форма: Квалификационен курс
Учебният план, входящите изисквания и процесът на обучението са съобразени с изискванията на Държавните образователни стандарти (ДОС), Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) и Рамкова програма “Б13” за професионално обучение.
Лицата, придобили степен на професионална квалификация по професията “Сервитьор-барман”, отговарят за посрещане, облужване и изпращане на гостите в заведенията за обществено хранене, зареждане и подготовка на ресторантските зали, барове, общи помещения, приемане на резервации за места в ресторант или барове, и действия свързани с анулирането им, вземане на поръчки, изготвяне и разливане на напитки, сервиране на храни и напитки, отсервиране и разплащане на извършените поръчки и др.
Образователният курс завършва с държавни изпити по теория и практика на професията. Изпитите се провеждат по Национални изпитни програми в съответствие с Държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професии.
Успешно положилите изпитите получават Свидетелство за професионална квалификация, съгласно чл. 38, ал. 2 на ЗПОО.